Pisno vprašanje Evropski komisiji

28.10.2022

EU ne priznava priključitve Krima Rusiji, zato meni, da volitve na Krimu, ki jih je Rusija organizirala leta 2019, niso bile veljavne[1][2].

EU prav tako ne priznava priključitve Jeruzalema Izraelu niti izraelske suverenosti nad zasedenimi ozemlji, vštevši Golansko planoto. Kljub temu Izrael organizira volitve na zasedenih ozemljih in naseljencem omogoča, da volijo v naselbinah, ki so po mednarodnem pravu nezakonite.

Kakšno je torej stališče EU do izraelskih volitev 1. novembra 2022 na zasedenih ozemljih?

  • [1] https://www.eeas.europa.eu/eeas/statement-spokesperson-non-recognition-russian-local-elections-crimean-peninsula_en
  • [2] https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/02/21/ukraine-s-territorial-integrity-eu-targets-five-more-individuals-with-restrictive-measures
Pisni odgovor visokega predstavnika/podpredsednika Josepa Borrella Fontellesa v imenu Evropske komisije

30.1.2023

V Izraelu so 1. novembra 2022 potekale volitve z visoko volilno udeležbo in neizpodbitnimi rezultati. To je dokaz dinamične izraelske demokracije.

Stališče EU o izraelskih naselbinah ostaja nespremenjeno. EU še naprej javno nasprotuje izraelski politiki naseljevanja in ukrepom, sprejetim v zvezi s tem. Trdno stališče EU je, da so naselbine po mednarodnem pravu nezakonite. EU in njene države članice redno opozarjajo na to vprašanje v dvostranskih stikih z izraelskimi oblastmi in bodo priznale spremembe meja izpred leta 1967, tudi v zvezi z Jeruzalemom, šele ko se bosta obe strani dogovorili o njih.

EU je zavezana dvodržavni rešitvi, doseženi s pogajanji, ki bo temeljila na mednarodnem pravu, mejah iz leta 1967 z enakovrednimi izmenjavami ozemlja po dogovoru med stranema, in po kateri bi v miru, varno in ob medsebojnem priznavanju skupaj živeli Država Izrael ter neodvisna, demokratična, nedeljiva, suverena in uspešna država Palestina[1].

[1] To poimenovanje ne pomeni priznanja države Palestine in ne posega v stališča posameznih držav članic glede tega vprašanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja