Ste vedeli, da je do nedavnega lahko kdorkoli kupil osebne podatke, ki jih je zbiralo več kot 600 aplikacij “za starševstvo”? Tedenski paket podatkov za 160 dolarjev.

O tem v današnji kolumni, objavljeni v časniku Večer, piše evropska poslanka Irena Joveva. Navedeno poveže z nedavno šokantno  odpravo sodbe ‘Roe vs Wade’ v ZDA:

“V Evropskem parlamentu smo v odzivu na to med drugim zahtevali, da se pravica do splava vpiše v Listino EU o temeljnih pravicah in ni mi jasno, kako so lahko nekateri kolegi, še zlasti pa kolegice, glasovali proti. Mislila sem, da obramba pravice do splava, vsaj v že omenjenem stoletju, ni potrebna. V tem stoletju bi se morali pogovarjati o marsičem drugem. Recimo o tem, da v digitalni dobi sporočila, lokacija, zgodovina brskanja, sledenje menstrualnim ciklom prek aplikacij … odpirajo tveganja, da bi državni ali drugi organi lahko preganjali ženske, ki želijo splaviti.”

Seveda so oglasi na spletu – na podlagi trgovanja z našimi podatki – problem, toda ne glavni, v besedilu navaja poslanka Joveva. Po njenih besedah sta glavna problema v tem, da se podatki prodajajo naprej, ter v profiliranju ljudi, kar odpira možnosti za vsemogoče zlorabe in je temelj za algoritme, ki določajo, kako se nam prikazuje svet.

“V EU se sicer mnogi zavedamo teh tveganj in smo v tem mandatu zasnovali paleto regulacij, kot so akti o podatkih, digitalnih trgih, digitalnih storitvah ter umetni inteligenci. /…/ Naslednji izziv je, kako dobro formulirano regulacijo uveljaviti v praksi.”

Med drugim Joveva spomni na izjavo evropskega komisarja Bretona, da spletnim gigantom ne bo nikoli mar samim od sebe: “Ne reče se jim giganti zastonj. Ni jim mar, dokler tega ne zahtevajo uporabniki ali se ne vzpostavi jasna regulacija.”

Ob tem poslanka izpostavi pomen ozaveščenosti ljudi kot najučinkovitejšega ukrepa. Svoboda na spletu naj ostane. A svoboda terja odgovornost, za kar je nujna ozaveščenost. Zapis sklene z opozorilom, da tudi pravice na spletu žal niso samoumevne, da pa se bo prav na spletu odvijala naslednja bitka za demokracijo in svobodo.

Kolumno evropske poslanke si lahko v celoti preberete v današnji tiskani izdaji Večera oziroma na povezavi TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja