📸 Foto: Nikola Pavlović

Evropska poslanka Irena Joveva se je v ponedeljek, 9. 5. 2022, na Dan Evrope, udeležila pogovora z dijaki Gimnazije Bežigrad, s katerimi je spregovorila o problematiki in izzivih mladih v Evropski Uniji. Poleg stanovanjske in zaposlitvene problematike so govorili tudi o perspektivi mladih, migracijah ter pomenu vključevanja mladih v politiko. Na vprašanje o kandidaturi jim je dejala, da se zanjo ne bi odločila, če bi bila zadovoljna s tistimi, ki so bili takrat na položajih.

Uvodoma je poslanka pojasnila pristojnosti Evropskega parlamenta v zakonodajnem postopku: “Vse odločitve sprejemamo kot sozakonodajalec, skupaj s Svetom, kjer sedijo voditelji vseh držav članic EU. Mi sprejemamo zakone z večino, v Svetu pa s soglasjem – in če je ena država proti, se zadeve blokirajo.” Opozorila je, da se Evropski parlament že več let intenzivno ukvarja z migracijsko politiko in ves čas opozarja države na nujnost zakonske ureditve tega področja: “Ker voditelji določenih članic raje sejejo strah pred begunci namesto pomoči, nimamo primerne krovne zakonodaje, pa bi jo morali imeti že zdavnaj!” Pri tem so, po njenem, nedopustne delitve na prave in neprave begunce na podlagi na primer barve njihove kože ali veroizpovedi. Omenila je, da kot otrok ekonomskih migrantov ve, kako je, če gredo starši s trebuhom za kruhom: “Pomembno je, da se migranti integrirajo, a se ne morejo, če jim družba ne da priložnosti.”

Joveva večino svojih parlamentarnih aktivnosti posveča temam in politikam mladih, zato  je dobro seznanjena s stanovanjsko problematiko ter problematiko zaposlovanja mladih. Pri tem se ji zdi pomembno, da se tudi v vseh ostalih državah članicah EU zakonsko uredi višina minimalne plače, ki pa bi morala zagotavljati spodobno življenje. “Priložnosti za mlade je v tujini precej in nič narobe, če gre kdo drugam iskat boljšo službo, je pa prav, da se v domovini ustvarijo dobri temelji, da bi mladi šli v svet po izkušnje, na koncu pa se vrnili domov. Ali bodo pogoji dobri ali ne, pa je odvisno od držav, ne toliko od mene ali od Evropskega parlamenta,” je pojasnila. Tudi stanovanjska problematika ni direktno v pristojnosti parlamenta, pač pa se z njo spopadajo države na nacionalnih ravneh. “Tudi v Skandinaviji imajo problem s pomanjkanjem stanovanj. Nekega krovnega evropskega zakona, ki bi to urejal, ni in ga najbrž ne bo,” je pripomnila in kot dober primer regulacije stanovanjskega trga ter neprofitnih cen najema in nakupa nepremičnin navedla Dunaj.

Ob koncu je z dijaki spregovorila še o participaciji mladih v politiki.

“Bistveno je, da politiko spremljate, ker se to tiče predvsem vas in vašega življenja za naprej. Sami pri sebi morate razčistiti, da je to res pomembno in da morate biti del tega – za to vam ni treba biti del političnih strank, če ne želite, aktivni ste lahko tudi drugače” jih je vzpodbudila in nadaljevala, da “če bi bila zadovoljna s tistimi, ki so bili takrat na položajih, ne bi kandidirala, ker mi ne bi bilo treba.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja