Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 1. aprila 2022, na Instagram pogovoru v živo gostila vodjo poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića. Med drugim sta spregovorila tudi o prihajajočih parlamentarnih volitvah in izpostavila, da ne gre za tekmo predsednikov, pač pa ekip. Ekip, ki imajo znanje, izkušnje, zrelost in rešitve za sedanjost ter prihodnost. In ekipa LMŠ vse to ima!

Pogovor sta Joveva in Golubović začela z bolj lahkotnimi vprašanji občinstva, na primer o tem, kaj vodja poslancev LMŠ počne v prostem času. Sledila je pripoved o njegovi anekdoti iz zadnjih štirih let v državnem zboru, kjer je Golubović odgovoril, da mu je v spominu ostal potres decembra 2020.

Sledilce je zanimalo tudi, kako ocenjuje stanje v državnem zboru v zadnjih dveh letih, ko imamo t.i. viseči parlament, kar je Golubović opisal kot izredno slabo za stabilnost države, predvsem pa takšno stanje povzročajo poslanci, ki jih ne družijo vrednote in programi, temveč zgolj še lastni, parcialni interesi. Po mnenju poslanca bi se morali spoprijemati s ključnimi izzivi, ki so pred nami, kot so demografija, tehnološki razvoj in podnebne spremembe. In za to, da bomo začeli naslavljati te izzive, je ključna sprememba trenutne politike ter udeležba na volitvah 24. aprila.

Sogovornika sta se strinjala, da desna populistična politika namenoma deli družbo, saj v takšnem okolju lažje vlada. A obenem sta oba odločno poudarila, da niso vsi isti.

“Vsaka populistična politika gre v smeri, da razdeli družbo. Kako najlažje ustvari nemir v družbi? Z lažmi. S polresnicami, s fake newsi, zaničevanjem, zaradi napačnega priimka, barve kože, statusa, ali imaš otroke ali jih nimaš … to je njihov cilj. Njihov cilj je, da v družbi ustvarijo toliko laži, toliko razdora, da ljudje nikomur več ne zaupajo in da izgubijo zaupanje v institucije. In v takem okolju potem desni populisti najlažje vladajo.”

Na vprašanje, kaj je bila največja blamaža slovenske vlade v zadnjih treh letih, je Golubović odgovor razdelil na tri ravni: svetovno, evropsko in nacionalno. Prva raven je bila čestitka Trumpu za zmago na volitvah, ki je ni bilo. Na evropski ravni je bila največja blamaža neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev in kratenje svobode medijem, na nacionalni pa referendum o vodah, kjer so ljudje vladi oz. pristojnemu ministru dali jasno nezaupnico, njegov odnos do volje ljudi pa je ostal posmehljiv in aroganten.

Kot je še dejal Golubović, v kampanji pričakuje še več vsebinskih soočenj ter obenem pogreša več pogovorov o ključnih vprašanjih, kot so trenutna energetska kriza, izzivi prehranske varnosti, stabilno okolje za mlade, varna starost starejših. Meni, da je med ljudmi potrebno zavedanje, da volimo poslance in ne direktno predsednika vlade in da je torej pomembno, koga ljudje izvolimo za svojega predstavnika v državnem zboru.

Ob koncu sta se dotaknila še področja mladih, kjer tako Joveva kot Golubović podpirata menjavo generacij in se strinjata v tem, da preveliko starejših odloča o prihodnosti mladih. Slednji bi morali imeti odločilnejši glas pri grajenju njihove prihodnosti. Ključna pri vsem pa je medgeneracijska solidarnost.

Pogovor sta zaključila v želji, da bi se parlamentarnih volitev 24. aprila udeležilo čim večje število ljudi.

 

Celoten pogovor si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja