Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 18. februarja 2022, na svojem Instagram profilu gostila Slovenko leta, direktorico Inštituta 8. marec, Niko Kovač. Med drugim sta odgovarjali na vprašanja o soočanju z zmerljivkami na družbenih omrežjih, pri čemer je Kovačeva opozorila na pomen skupnosti in dejstvu, da se je takim komentarjem treba upreti: “Ker si se ti to odločila storiti, je ena Nika to videla in ko je bilo njej težko, se je spomnila na to in je to storila še ona.”

Nika Kovač trenutno študira in živi v New Yoku, a je že na začetku pogovora poudarila, da bo vedno izbrala Slovenijo. ZDA so po njenih besedah izjemne na ravni tega, kaj vse lahko vidiš in koga vse lahko spoznaš, ampak je hkrati tam zelo individualizirana družba. Nimajo javnega zdravstva, šolstva, skupnosti … To so tiste osnove, ki jih mi imamo in imamo možnost, da si izborimo eno zelo lepo družbo, je dejala.

Naziv Slovenke leta je prejela pred nekaj dnevi, kar ji, kot je povedala, pomeni ogromno, ker so ljudje pokazali, da stojijo za njo in za vrednotami Inštituta 8. marec: upanje, solidarnost, želja po spremembah.

S poslanko Jovevo se nista mogli izogniti vprašanjem, kako se soočata z raznoraznimi negativnimi komentarji na družbenih omrežjih. Ob tem je Kovačeva spomnila, da je tudi poslanka Joveva javno in iskreno spregovorila o svojih izkušnjah s tem: “Verjamem, da smo drug drugemu vzor. Zelo sem hvaležna za to, da si to takrat naredila.”

Strinjali sta se, da se je proti temu treba boriti, saj je namen komentarjev le ta, da te prizadenejo, v tebi zbudijo dvom in te na tvoji poti zmedejo ali ošibijo.

Kovačeva je med drugim odgovarjala tudi na vprašanja, kaj rada počne v prostem času, kakšno glasbo rada posluša, ali ima kakšnega vzornika ali vzornico, kaj trenutno bere in zakaj tako zelo rada piše. Poslanka Joveva je dodala, da tudi sama zelo rada piše, ob čemer je Kovačeva izpostavila, da se ji to zdi zelo pomembno in pravilno, saj da politika mora obveščati ljudi o dogajanju tudi s poglobljenimi, toda hkrati jasnimi zapisi, ki ne podcenjujejo bralk in bralcev.

Spregovorili sta tudi o prihodnjih tednih in aprilskih parlamentarnih volitvah. Po mnenju Kovačeve smo pred veliko odločitvijo, v katero smer bo šla Slovenija. “V preteklosti je blo vedno vse na eni abstraktni ravni praznih obljub, zdelo se je, da se ni vredno aktivirati. Mi poskušamo dokazati, da naš glas nekaj šteje in četudi nam kdaj ne bo uspelo, šteje kot sporočilo, da je mogoče graditi drugačen svet in to mormo graditi vsi skupaj. Samo skupnost lahko premakne stvari,” je zaključila Slovenka leta.

Posnetek pogovora si lahko ogledate na Instagram profilu poslanke Joveve.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja