Evropska poslanka Irena Joveva je bila v ponedeljek, 29. novembra 2021, gostja goriškega Radia Robin. Za poslanci v Evropskem parlamentu je skoraj polovica mandata, ki mineva v zelo nenavadnih časih. Joveva se je zato ozrla na pretekli dve leti in pol.

V Evropskem parlamentu so se v tem času ogromno ukvarjali s pandemijo. Po mnenju poslanke je prav skupno ukrepanje državam članicam omogočilo lažje spopadanje z razmerami. Žal pa je čas pandemije prinesel tudi vzpon populizma, lažne novice, napade na medije, erozijo demokracije, pravic žensk, vznikanje fašizma in nestrpnosti ter izkoriščanje krize za nelegitimno krepitev oblasti. Pozabljamo tudi na podnebne spremembe, ki postajajo naš največji problem in ne čakajo na dialoge in popuščanje velikim.

Joveva je članica številnih odborov: odbora za kulturo in izobraževanje, odbora za okolje in javno zdravje, odbora za zaposlovanje in posebnega odbora za boj proti raku. Aktivno je sodelovala pri oblikovanju in sprejetju številnih zakonodaj in finančnih mehanizmov, ki bodo članicam omogočili preboj in razvoj v obdobju po pandemiji. »Precej več sredstev kot prej je namenjenih tudi mladim,« je povedala poslanka, ki se je srečala tudi že z novogoriškimi gimnazijci. »Mladi so izobraženi, sposobni, lahko jim zaupamo, lahko jim prepustimo odgovornost. Pomembno je, da jih v vse odločevalske procese vključimo, da jim, konec koncev, približujemo tudi politiko in delovanje v njej,« je dejala.

Slovenske notranjepolitične teme pa vse bolj skrbijo tudi Evropsko unijo. »V mojem prejšnjem življenju, kot rada rečem, ko sem bila torej novinarka, si pravzaprav nikoli nisem mislila, da se bo v tako kratkem času situacija tako zelo poslabšala,« je bila zaskrbljena Joveva. Manevri aktualne vlade, kot so situacija z izčrpavanjem Slovenske tiskovne agencije, kadrovske menjave na nacionalni televiziji in Twitter izpadi, v Evropi namreč niso minili neopaženo. Vse to močno krha ugled Slovenije. »Morate pa vedeti, da v Evropski uniji zelo dobro vedo, kdo je odgovoren za vse skupaj,« je še dodala. Janša je namreč sam in s svojimi dejanji pritegnil pozornost tujine do te mere, da je delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine v Sloveniji preverjala stanje demokracije, predvidoma decembra pa bomo dobili prvo resolucijo o Sloveniji glede razmer na področju temeljnih pravic in pravne države. Kritična je bila tudi do dejanj Unije: »Po mojem mnenju je ukrepanje prepočasno, nekateri mehanizmi so pretogi, tudi pri najhujših kršitvah vrednot pa nekako nikakor ne uporabijo mehanizma, ki omogoča sankcije – pogojevanje izplačila evropskih sredstev z vladavino prava. To ni dobro.«

Kljub temu poslanka ohranja optimizem: »Želim si, da iz pandemije izidemo močnejši in modrejši. Prihodnost bo zagotovo drugačna, a to ne pomeni, da ne more biti dobra. Zaupajmo v to, zaupajmo tudi v znanost in ves napredek in razvoj, ki nam ga je omogočila. Bodimo drug do drugega prijazni, razumevajoči, strpni, solidarni in predvsem – odgovorni. In, ja. Pojdimo na volitve. To ni le pravica vsakega izmed nas, to je tudi naša skupna odgovornost.«

Posnetek celotnega pogovora:

.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja