Pisno vprašanje Evropski komisiji

12.7.2021

Pred pandemijo COVID-19 je v EU več kot 84 milijonov ljudi trpelo zaradi duševnih bolezni, od takrat pa se je to število nedvomno povečalo. Pandemija in gospodarska kriza, ki ji je sledila, sta močno obremenili posameznike in njihovo duševno dobro počutje, kar dokazujejo višje stopnje stresa, tesnobe in depresije. Motnje v zdravstvenih sistemih so močno prispevale k slabšanju duševnega zdravja in nesorazmerno so bili prizadeti ženske, mladi, pripadniki skupin z nižjimi dohodki in osebe s psihosocialnimi motnjami.

Izziv na področju duševnega zdravja, ki ga predstavlja pandemija COVID-19, postaja vse bolj zapleten. Brez nujnih ukrepov EU in njenih držav članic pa bo imel še naprej neposredne in dolgoročne posledice, tudi za sisteme zdravstvenega varstva. Svet ministrov je leta 2019 pozval k razvoju celovite evropske strategije za duševno zdravje in enako je leta 2020 storil Parlament v svoji resoluciji o strategiji EU za javno zdravje po pandemiji COVID-19, a napredek je bil od takrat le majhen.

1. Kdaj bo Komisija predstavila celovito in dolgoročno evropsko strategijo za duševno zdravje, ki bo skladna s človekovimi pravicami?

2. Kako bo zmanjšala razlike med državami članicami, kar zadeva dostop, zdravljenje in cenovno dostopnosti storitev na področju duševnega zdravja?

3. Kako bo podprla rastočo potrebo po preprečevanju duševnih bolezni?

Odgovor komisarke Stele Kiriakides v imenu Evropske komisije

7.9.2021

Komisija je zaskrbljena zaradi vpliva pandemije COVID-19 na duševno zdravje Evropejcev. Spomladi leta 2020 se je odločila za pragmatičen pristop k obravnavi tega izziva, ki temelji na sodelovanju s strokovnjaki za duševno zdravje, strokovnimi združenji, predstavniki zdravstva in skupinami pacientov. Naša prednostna naloga je opredeliti obetavne pobude in prakse, ki bi jih bilo mogoče izvesti kratkoročno.

V podporo deležnikom je bil vzpostavljen namenski spletni prostor na platformi EU za zdravstveno politiko[1], ki zdaj združuje več kot osemdeset sodelujočih. Po opravljenem začetnem pregledu je bil oktobra 2020 organiziran prvi spletni seminar za izmenjavo strokovnega znanja in ukrepov.

Komisija je poleg tega 10. maja 2021 gostila zelo pomembno konferenco o vplivu COVID-19 na duševno zdravje[2]. Program je med drugim zajemal dostop do preprečevanja in zdravljenja ter obetavne prakse za ublažitev posledic pandemije.

Program dela Programa EU za zdravje za leto 2021[3] vključuje 750 000 EUR za sofinanciranje izvajanja dobrih praks v zvezi z obravnavo izzivov na področju duševnega zdravja med pandemijo COVID-19.

Komisija namerava še naprej spodbujati izmenjavo znanja in izvajanje dobrih praks v zvezi s preprečevanjem in zdravstveno oskrbo na področju duševnega zdravja[4], ki pa ostajata v pristojnosti držav članic.

[1] https://webgate.ec.europa.eu/hpf/

[2] https://ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/events/ev_20210510_en

[3] https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/funding/docs/wp2021_annex_en.pdf

[4] https://ec.europa.eu/health/funding/eu4health_sl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja