V nedeljo, 11. julija, gremo na prvi malo daljši družinski izlet! Res malo daljši, ker še vedno ostajamo v Ljubljani, a vendarle bo to en ZELO pomemben izlet. Kam gremo, torej? Na referendumsko glasovanje!

Da je žalostno, da (celo) voda postaja spolitizirana, sem zapisala že pred meseci. Vodni viri so dobrina, ki je od vseh in za vse, tako kot sončna svetloba in zrak, ki ga dihamo. Voda je življenje in osnovna potreba vsakega živega bitja, zapravljanje in onesnaževanje čiste vode pa je ena najresnejših groženj svetu.

In medtem, temu navkljub, aktualna vlada Republike Slovenije poskuša uporabiti vse mogoče, še več, nemogoče birokratske ovire, da ljudem otežuje demokratično pravico glasovanja na referendumu o zakonskih spremembah, ki nedopustno posegajo v obstoječe omejitve za gradnjo objektov ob vodah ter omogočajo privatizacijo tega javnega prostora s škodljivimi posledicami za pitno vodo in vodne ekosisteme, pa tudi samega (obvodnega) prostora v Sloveniji.

Toda ne glede na vse ovire ste dokazali, da tokratna referendumska kampanja ni sama sebi namen. Dokaz za to so tudi vrste pred volišči za predčasno glasovanje, za skupen okoljski cilj.

“Ti meni si predraga znanka!
Ko z gorskih prišumiš dobrav,
od doma se mi zdiš poslanka,
nesoča mnog mi ljub pozdrav.”

Naj ta ljub pozdrav ne “splava po vodi”. Izkoristimo svojo pravico, sploh zdaj, za nekaj tako pomembnega. Vsak glas šteje! Predčasno ga lahko oddate še danes do 19. ure ali pa v nedeljo, 11. julija, kot bomo storili mi.

Čeprav še slabih 18 let ne bo mogla glasovati ali voliti (no, razen, če se vmes spremenijo kakšna pravila), bo moja hči v nedeljo zraven … in verjamem, da bo nekoč ponosna na dejstvo, da so njeni starši glasovali … PROTI !!!

Irena Joveva

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja