Pisno vprašanje Evropski komisiji

Prostovoljci iz tretjih držav, ki sodelujejo v programu evropske solidarnostne enote, lahko vstopijo v EU, da bi sodelovali pri projektih, ki se financirajo iz programa. Pandemija covida-19 je to vrsto mobilnosti otežila, ni pa je popolnoma onemogočila.

Konzularna predstavništva držav članic še vedno zavračajo vloge prostovoljcev in udeležencev programa evropske solidarnostne enote iz tretjih držav za izdajo vizuma. To ovira izvajanje prostovoljnih projektov v državah članicah EU, ki se financirajo iz programa evropske solidarnostne enote.

Nacionalni organi trdijo, da teh vizumov ne morejo odobriti, ker udeleženci programov mobilnosti EU po seznamu, ki ga je predložila Komisija, niso izvzeti iz omejitev potovanj v EU. Komisija pa trdi, da je bilo izdano priporočilo za postopno odpravo omejitev za nenujna potovanja v EU in da bi države članice vizume za namene prostovoljstva morale izdajati.

1. Ali bo Komisija razjasnila to zadevo, da bi se udeležencem evropske solidarnostne enote iz tretjih držav omogočila pridobitev vizumov in sodelovanje v solidarnostnih projektih?

2. Če da, kdaj namerava to storiti?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja