Pisno vprašanje Evropski komisiji

Prodpredsednica Komisije Věra Jourová je med razpravo o poskusih vlad, da bi utišale svobodne medije v Poljski, Madžarski in Sloveniji, dejala, da Komisija razmišlja o uvedbi novih ukrepov in orodij za obravnavo teh vprašanj in da je po njenem mnenju treba spremeniti politiko konkurence, da bi v njo vključili združitve medijev na državni ravni, ki so v nasprotju s svobodo izražanja in svobodo medijev.

Komisar Thierry Breton je pozneje sporočil, da Komisija razmišlja o evropskem aktu o svobodi medijev, ki bi dopolnil evropsko zakonodajno orožarno in s katerim bi zagotovili, da bosta svoboda in pluralizem medijev stebra naših demokracij.

Opažamo, da se procesi združevanja, ki jih nadzirajo države, vse pogosteje uporabljajo kot dodatno orodje za utišanje svobodnih medijev. Poljski urad za varstvo konkurence (UOKiK) je na primer nedavno prepovedal poljski medijski skupini Agora, ki je znana po kritični drži do poljske vlade, da bi prevzela poljsko radijsko skupino Eurozet, obenem pa je naftnemu podjetju PKN Orlen, ki ga podpira država, dovolil prevzem časopisne hiše Polska Press.

Ali je Komisija zaradi teh dogodkov zaskrbljena in ali bo v zvezi z njimi ukrepala v prihodnjem evropskem aktu o svobodi medijev?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja