Pisno vprašanje Evropski komisiji

11.3.2021

V zadnjih dveh letih je skoraj 100 poljskih občin, regij in vojvodstev sprejelo resolucije proti LGBTI, na podlagi katerih so se bodisi razglasili za območje brez t. i. ideologije LGBT bodisi sprejeli „regionalne listine o družinskih pravicah“. Štiri upravna sodišča na Poljskem so te resolucije že razglasila za nezakonite, saj so razsodila, da so diskriminatorne do oseb LGBTI. To pomeni, da kršijo tako poljsko pravo kot pravo EU, in sicer Listino Evropske unije o temeljnih pravicah, člen 21 Pogodbe o delovanju Evropske unije in Direktivo Sveta 2000/78/ES. ILGA-Europe (evropska veja mednarodnega lezbičnega, gejevskega, biseksualnega, trans- in interspolnega združenja) ter poljski organizaciji za pravice LGBTI Kampania Przeciw Homofobii (kampanja proti homofobiji) in Fundacja Równośc (fundacija za enakost) so septembra 2020 pri Komisiji vložili pritožbo glede „območij brez LGBT“. Poljske osebe LGBTI, ki so delile svoje zgodbe o diskriminaciji, so Komisiji poslale tudi več kot 400 posameznih pritožb.

Zato sprašujemo:

1. Na kateri stopnji presoje je pritožba, ki so jo vložile ILGA-Europe, Kampania Przeciw Homofobii in Fundacja Równośc?

2. Kateri generalni direktorat Komisije je pristojen za ocenjevanje pritožb v zvezi s t. i. območji brez LGBT?

3. Ali namerava Komisija na podlagi pritožb proti Poljski začeti postopek za ugotavljanje kršitev? Če ne, kaj jo zadržuje?

Odgovor komisarke Helene Dalli v imenu Evropske komisije

8.7.2021

Komisija je v okviru pristojnosti, ki so ji bile dodeljene s Pogodbama, močno zavezana boju proti diskriminaciji lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, nebinarnih, interspolnih in queer oseb (LGBTIQ) po vsej EU.

Zaveda se pomislekov iz pritožbe v zvezi z „območji brez ideologije LGBT“ na Poljskem, ki so jo vložile ILGA-Europe, Kampania Przeciw Homofobii in Fundacja Równośc.

Komisija je začela dialog s poljskimi organi, da bi temeljito proučila razmere na Poljskem z vidika prava EU, in zdaj ocenjuje njihov odgovor.

Na podlagi rezultatov ocene se bo odločila o naslednjih korakih, vključno z možnostjo sprožitve postopka za ugotavljanje kršitev.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja