Pisno vprašanje Evropski komisiji

23.2.2021

Evropski parlament je leta 2017 odobril sporazum o političnem dialogu in sodelovanju z Republiko Kubo, zato sprašujemo:

1. Ali lahko natančneje predstavite napredek na področju državljanskih svoboščin ter političnih in človekovih pravic, ki ga je Republika Kuba dosegla po podpisu sporazuma med Evropsko unijo in Kubo 12. decembra 2016?

2. S katerimi organizacijami ali predstavniki civilne družbe se je od leta 2019 sestala delegacija EU v Havani in kakšna finančna podpora ali svetovanje sta jim bila zagotovljena?

3. Katere ukrepe v podporo državljanskim in političnim svoboščinam je sprejela delegacija EU v Havani po samovoljnih aretacijah in nadlegovanju prejemnikov nagrade Saharova, kubanskih državljanov ter članov gibanj San Isidro in 27N, da bi zagotovila njihovo izpustitev in spoštovanje njihovih pravic?

Odgovor visokega predstavnika Josepa Borrella v imenu Evropske komisije

11.5.2021

Cilji sodelovanja EU s Kubo v okviru sporazuma o političnem dialogu in sodelovanju[1] so spodbujanje političnih in gospodarskih reform, spodbujanje demokracije in človekovih pravic ter izboljšanje življenja kubanskega prebivalstva. V ta namen se uporabljajo vsi instrumenti, ki so na voljo EU, tj. politični dialog in tudi sodelovanje. Vendar bi bilo tako kot drugje po svetu težko neposredno pripisati kateri koli posebni razvoj na Kubi posebnemu ukrepu EU.

Tako delegacija EU kot tudi službe EU na sedežu so organizirale številna srečanja z vsemi sektorji kubanske (pa tudi evropske) civilne družbe. To vključuje srečanja z dobitniki nagrade Saharova in drugimi disidentskimi skupinami, zagovorniki človekovih pravic ter neodvisnimi novinarji in umetniki. Samo v okviru priprav na zadnji dialog o človekovih pravicah 26. februarja 2021 je potekalo več kot dvajset takih srečanj.

EU pričakuje, da bo Kuba spoštovala temeljne svoboščine in človekovo dostojanstvo svojih državljanov, ter kubanske oblasti redno opozarja na zaskrbljujoče primere, kot so tisti, ki so jih omenili spoštovani poslanci in spoštovane poslanke, tako v okviru posebnega dialoga o človekovih pravicah, vzpostavljenega s sporazumom, kot tudi na druge načine.

[1] Glej celotno besedilo na tem naslovu: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12504-2016-INIT/sl/pdf

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja