Pisno vprašanje Evropski komisiji

1.9.2020

Po tem, ko se je po nezaslišani homofobni predsedniški kampanji predsednika Dude več kot 100 poljskih občin razglasilo za »območja prez LGBTI«, in po tem, ko je poljski minister Janusz Kowski izjavil, da bi morala biti vsa Poljska »območje brez LGBTI«, so oblasti izvedle množično aretacijo 48 aktivistov LGBTI, ker so protestirali proti pridržanju mlade aktivistke Małgorzate Szutowicz.

Tako zaostrovanje očitno krši temeljne vrednote EU in spoštovanje temeljnih pravic, med osebami LGBTI na Poljskem se tako širi strah, cilj pa je ustrahovati poljske aktiviste LGBTI.

1. Ali Komisija obsoja množično aretacijo 48 aktivistov LGBTI na Poljskem 8. avgusta 2020?

2. Ali je bila Komisija izpostavljena grožnjam z vetom na prihodnji večletni finančni okvir, če bo ukrepala v odziv na te dogodke?

3. Katere konkretne ukrepe namerava sprejeti Komisija, da bi končala nenehne napade na osebe LGBTI na Poljskem?

Odgovor komisarke Helene Dalli v imenu Evropske komisije

22.12.2020

Komisija obsoja vse oblike diskriminacije, nasilja in sovraštva do lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, nebinarnih, interspolnih in queer (LGBTIQ) oseb in aktivistov. Kot je predsednica navedla v svojem govoru o stanju v Uniji, so območja s prepovedmi vstopa za lezbijke, geje, biseksualne, transspolne, interspolne in queer osebe območja brez človečnosti in za taka območja ni prostora v naši Uniji.

Načelo nediskriminacije se uporablja tudi za vsa sredstva EU v okviru neposrednega, posrednega in deljenega upravljanja.

Komisija bo še naprej spremljala razmere na Poljskem in zagotovila, da se pri izvajanju prava EU v celoti spoštuje načelo nediskriminacije. Komisija je 12. novembra 2020 sprejela strategijo za enakost LGBTIQ oseb.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja