Pisno vprašanje Evropski komisiji

Predsedstvo Bosne in Hercegovine je julija 2020 sklenilo, da država leta 2021 ne bo sodelovala pri preverjanju znanja v okviru Programa mednarodne primerjave dosežkov učencev (PISA). Bosna in Hercegovina je v raziskavi PISA prvič sodelovala leta 2018, predvsem zahvaljujoč dejavnemu sodelovanju njenih strokovnjakov, delegacije EU v Sarajevu, Parlamenta in Generalnega direktorata za sosedstvo in širitvena pogajanja (GD NEAR).

Rezultati testiranj so bili ekstremno slabi: vsak drug 14-letni šolar v državi je besedilo prebral, ni ga pa znal razložiti, kar pomeni, da je stopnja pismenosti 50-odstotna.

Na podlagi rezultatov iz leta 2018 je skupina strokovnjakov pripravila sklop jasnih in konkretnih priporočil za spremembo nacionalnega izobraževalnega sistema.

Raziskave PISA v letu 2021 se bodo udeležile vse druge države Zahodnega Balkana; če Bosna in Hercegovina v njej ne bo sodelovala, bo veliko težje spremljati in primerjati dolgoročne spremembe izobraževalnih sistemov v tej državi.

1. Ali namerava Komisija izvajati pritisk na ustanove v Bosni in Hercegovini, da ta država iz raziskave PISA ne bi bila izključena?

2. Ali ima podatke o napredku, ki so ga ministrstva za izobraževanje dosegla pri izvajanju strokovnih priporočil?

Odgovor komisarja Olivérja Várhelyija v imenu Evropske komisije

Komisija se zaveda rezultatov, ki jih je Bosna in Hercegovina dosegla v Programu mednarodne primerjave dosežkov učencev (PISA) za leto 2018, ter s tem povezanih priporočil strokovnjakov. Na podlagi teh priporočil je Bosna in Hercegovina doslej sprejela zgolj omejene ukrepe. Komisija Bosno in Hercegovino zavzeto podpira pri pospeševanju izvajanja teh priporočil. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je s podporo Komisije in Unicefa 2. decembra 2020 objavila primerjalno študijo udeležbe in rezultatov Zahodnega Balkana v programu PISA za leto 2018. Ta dokument je namenjen tudi podpiranju zadevnih organov pri nadaljnjem razvoju javnih politik na tem področju.

Komisija se zaveda, da Bosna in Hercegovina še ni odobrila sklenitve sporazuma PISA za leto 2022 in da medtem zadevni deležniki še vedno razpravljajo o sodelovanju države. Potreba po zagotavljanju stalnega sodelovanja v mednarodnih ocenjevalnih študijah, zlasti v programu PISA 2022, je bila poudarjena tudi v poročilu Komisije o Bosni in Hercegovini za leto 2020 ter v okviru seje pridružitvenega odbora EU – Bosna in Hercegovina z dne 26. novembra 2020.

Kakor tudi pri drugih državah Zahodnega Balkana bo Komisija še naprej odločno spodbujala in podpirala sodelovanje Bosne in Hercegovine v naslednjem krogu preverjanja znanja PISA.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja