Pisno vprašanje Evropski komisiji

29.5.2020

Pandemija COVID-19 je prizadela vse vidike našega življenja, tudi kulturnega.

Medtem ko države počasi rahljajo omejitve gibanja in druženja, pa ostaja neznanka, kako dolgo bo potrebno, preden se vrnemo v normalnost. Epidemiologi nas tudi svarijo, da bi lahko pozno jeseni sledil drugi val pandemije COVID-19, ki bi povzročil ponovno uvedbo omejitve potovanj.

Priznati moramo, da letos razmere niso naklonjene evropskim prestolnicam kulture. Načrtovane kulturne prireditve je bilo treba preložiti, tisti, ki so se jih nameravali udeležiti, pa so morali svoje načrte odpovedati. V sedanjih okoliščinah lahko pričakujemo, da bo turizem ponovno zaživel julija, ne vemo pa še, kako bo jeseni in pozimi.

1. Kako namerava Komisija obravnavati te razmere?

2. Ali razmišlja, da bi zaradi letošnje negotovosti v zvezi s ponovno vzpostavitvijo običajnega življenja, potovanj in kulturnih prireditev program evropske prestolnice kulture prestavili za celo leto?

3. Kako bo to vplivalo na prihodnje prestolnice kulture? Ali lahko Komisija razmisli o tem, da bi odpovedali letošnji program evropskih prestolnic kulture in z njim ponovno začeli prihodnje leto ter tako premaknili načrtovane prestolnice za leto dni naprej?

Odgovor komisarke Marije Gabriel v imenu Evropske komisije

7.8.2020

Od izbruha pandemije COVID-19 je Komisija v rednih stikih z organizatorji obeh evropskih prestolnic kulture 2020 (Reka in Galway) ter tudi z organizatorji vseh prihodnjih evropskih prestolnic kulture v letih 2021–2023. Komisija se torej v celoti zaveda dramatičnih posledic pandemije za izvedbo in pripravo kulturnih dejavnosti v njihovih letih naziva.

Obe evropski prestolnici kulture 2020, Reka in Galway, sta morali od sredine marca 2020 preložiti ali preklicati svoje prireditve, ne da bi vedeli, ali in kdaj se bodo razmere normalizirale. Pandemija je povzročila tudi veliko negotovosti pri pripravi treh evropskih prestolnic kulture za leto 2021 (negotove možnosti financiranja, neznani varnostni predpisi ali morebitne omejitve potovanj). Manj posledic čutijo mesta, ki bodo ta naziv nosila v letih 2022 in 2023, saj imajo še čas, da ponovno razmislijo o svojih programih in upoštevajo različne prihodnje scenarije.

Komisija skupaj s pristojnimi ministrstvi in organizacijskimi ekipami evropskih prestolnic kulture 2020, 2021 in 2022 preučuje najboljše načine za ublažitev posledic pandemije za izvedbo in pripravo kulturnih dejavnosti v njihovih letih naziva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja