Evropska poslanka Irena Joveva se je v torek, 3. decembra 2019, v Bruslju udeležila dogodka z naslovom Oblikovanje prihodnosti medijske politike Evropske unije. Uvodnemu nagovoru evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove so sledile štiri predstavitve vizij predstavnikov medijskih hiš, nato pa so se zvrstili trije paneli o aktualni problematiki medijske politike. Irena je sodelovala pri prvi razpravi, tako kot Giuseppe Abbamonte (direktor za medijsko politiko pri Evropski komisiji), Mogens Bjerregård (predsednik Evropske zveze novinarjev) in Ravi Vatrapu (profesor na Katedri za raziskovanje na Univerzi Ryerson). Skupaj so razpravljali o spodbujanju in ohranjanju kakovostnega novinarstva.

Sogovorniki so na panelu spregovorili o pomembnih vprašanjih novinarstva v digitalni dobi. Z razvojem spletnih platform oziroma družbenih omrežij se spreminja tudi medijski prostor. Spletne platforme spreminjajo tradicionalne uredniške in novinarske vloge ter njihove odgovornosti in predstavljajo številne izzive tudi na področju etike. Pojavljajo se številna pereča vprašanja o kredibilnosti informacij, manipulacijah z dezinformacijami in prihodnosti profesionalnega novinarstva. Svoboda medijev je še naprej temelj kakovostnega in neodvisnega novinarstva. EU je nedavno sprejela nekatere ukrepe, da bi zaščitila tako imenovano četrto vejo oblasti in svobodo govora, med drugim z direktivo o vseevropskih standardih za zaščito žvižgačev in uvedbo Kodeksa ravnanja EU glede dezinformacij.

Beseda na panelu je tekla predvsem o potrebnih nadaljnjih ukrepih za zaščito novinarskih virov in svobode izražanja v digitalni dobi. Zdi se, da aktualna samoregulacija spletnih platform ne zadostuje, saj se na spletu še vedno pojavljajo politične manipulacije, nasilje in teroristične vsebine. Evropska unija in države članice potrebujejo zakonska pooblastila za urejanje področja širjenja sovražnega govora, drugih nezakonitih vsebin in tudi spornega političnega oglaševanja. Vsi govorci so se strinjali, da mora nova zakonodaja ustvariti pogoje, da lahko mediji še naprej igrajo svojo ključno vlogo v družbi, pa tudi, da morajo spletne platforme postati bolj odgovorne pri boju proti nezakoniti vsebini, sovražnemu govoru in dezinformacijam.

Več si lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja