Enostransko turško vojaško posredovanje v severovzhodni Siriji predstavlja hudo kršitev mednarodnega prava, ogroža stabilnost in varnost celotne regije, povzroča nadaljnje trpljenje prebivalstva, ki ga je vojna že prizadela, in povzroča masovno preseljevanje civilistov.

Ne smemo se pustiti izsiljevati Erdoganu. Ne bi smeli dopustiti, da varnostna vprašanja regije, ki je v neposredni bližini EU, določajo izključno druge države. Predvsem pa ne bi smeli dopustiti pobijanja, nasilnega premeščanja ljudi, humanitarne katastrofe v vseh razsežnostih!

Evropski parlament z Resolucijo poziva Turčijo naj nemudoma in dokončno konča vojaško operacijo v severovzhodni Siriji ter umakne vse svoje sile s sirskega ozemlja. Poziva tudi Komisijo in Svet, naj odločneje in s konkretnimi ukrepi nastopita proti agresiji Turčije in preprečita dodatno humanitarno katastrofo v Siriji. Poslanka Joveva obžaluje, da se EU oziroma države članice v takšnih primerih niso zmožne dogovoriti za učinkovite, enotne in skupne ukrepe ter dopuščajo drugim silam vpliv v svoji neposredni soseščini.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja