Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 8. decembra 2023, na razpravi v okviru Studia Evropa skupaj s slovenskimi kolegicami in kolegi spregovorila o dosežkih in izzivih iztekajočega se mandata. ”Ko sem sprejela dejstvo, da ne morem spremeniti sveta, čeprav bi bil ta potreben sprememb na bolje, sem se osredotočila na tisti del, ki ga pa lahko spreminjam. Na bolje”, je med drugim dejala.

Na vprašanje novinarja v kontekstu dejstva, da je najmlajša slovenska evropska poslanka, je Joveva poudarila, da je do mlajših vedno obstajal pokroviteljski odnos, a da to zanjo niti pod razno ni ovira.

”Izkušnje so pomembne, tako kot je pomembna tudi nova energija, kar so – glede na aktualno sestavo Evropskega parlamenta – prepoznali tudi volivke in volivci, saj nas je veliko predstavnic in predstavnikov mlajše generacije.”

Čeprav se petletni poslanski mandat počasi zaključuje, poslanka s svojim delom še zdaleč ni zaključila, kvečjemu nasprotno. Kot je pojasnila, se kot glavna parlamentarna poročevalka in poročevalka v imenu svoje politične skupine Renew Europe trenutno osredotoča na dve pomembni zakonodaji v upanju, da bosta sprejeti še v tem mandatu: statistiko in svobodo medijev.

Na vprašanje, v kateri fazi je trenutno Evropski akt o svobodi medijev, je Joveva odvrnila, da pogajalce čaka še najmanj en krog političnih pogajanj, ob čemer je optimistična, da jim bo uspelo doseči kompromis končnega besedila.

”Pri pripravi akta o svobodi medijev ostaja ključno, da bo ta zakonodaja preprečila kakršnekoli pritiske na novinarke in novinarje, prepovedala vsakršno vmešavanje v uredniške odločitve in zagotovila javno objavo podatkov.”

Svoj del razprave je poslanka sklenila z besedami, da bo z veseljem nadaljevala delo kot evropska poslanka s še večjo energijo in večjim zanosom, če tako odločijo volivke in volivci.

Na razpravi so poleg poslanke Irene Joveve sodelovali še poslanci Klemen Grošelj, Milan Brglez, Matjaž Nemec, Franc Bogovič in Milan Zver ter poslanki Ljudmila Novak in Romana Tomc. Pogovor je vodil novinar in odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik.

Razprava je v celoti na voljo TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja