Evropska poslanka Irena Joveva je v četrtek, 30. novembra 2023, za oddajo Izluščeno na Radiu Si spregovorila o mladih v povezavi s prihajajočimi evropskimi volitvami in o bojaznih, da jih evropska politika ne zanima. Po njenem prepričanju apatičnost mladih ne velja samo za evropske volitve, ampak politiko kot tako. Poslanka je dejala, da je zato ključno, da se politika mladim približa na njim razumljiv način in ob tem poudarila, da je treba do vseh ljudi, predvsem pa do mladih, biti iskren, dostopen in čimbolj preprost.

Kot je povedala poslanka, s tem ne želi relativizirati politike, ki je kompleksno in zahtevno delo, a to ne pomeni, da se ga ne da približati ljudem z boljšo komunikacijo:

”Če pa z mladimi komuniciramo s kraticami ali iz t. i. bruseljskega balončka, kot tukaj radi rečemo, njim to nič ne pove, še manj jim pa pomaga.”

Na vprašanje, kaj storiti, ko mladi volivke in volivci izkažejo interes, a jih je treba nagovoriti, pa je Joveva odvrnila:

”Ključna stvar je pokroviteljski odnos, ki ga je še vedno veliko. Jaz zelo dobro vem, kako je, če se starejši obnašajo pokroviteljsko do tebe in točno to na žalost večina starejše generacije ali starih političnih mačkov, če želite, še vedno počne. Ne nujno naklepno, a to mlade v njihovem odnosu do politike še najbolj odbija.”

O pomenu nagovarjanja mladih, ko gre za pomen Evropske unije, je poslanka pojasnila, da je za mlade potreben čas, ki si ga je vredno vzeti. Mladi sestavljajo skupino prebivalstva, ki se ne more kar spomniti, kako je bilo nekoč, saj niti niso bili del tistega sveta, zato jim je Evropska unija samoumevna.

”Tudi jaz sem bila otrok, ko smo vstopili v Evropsko unijo. Če malo generaliziram, ker je seveda notranje- in zunanjepolitična situacija zdaj drugačna, a vendarle se recimo spomnim, da nisi mogel čez mejo tako enostavno. Ali pa recimo med študijem … priznavanje študijskih programov ni bilo nikoli tako enostavno, kot je zdaj, v sklopu Evropske unije. Takšne stvari niso samoumevne, to je mladim treba preprosto ponavljati.”

Poleg poslanke je bil gost v radijski oddaji še Andrej Miholič iz pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Prispevku lahko prisluhnete TUKAJ.

Foto: Anže Petkovšek

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja