Pisno vprašanje Evropski komisiji

11.5.2022

Zaradi zaostrovanja vojne v Ukrajini so številni otroci z rakom primorani zapustiti svoje domove in bolniške postelje ter pobegniti iz države. Rak že sam po sebi predstavlja težavo, prekinitve zdravljenja, stres in tveganje okužbe pa so lahko za te otroke smrtno nevarni. Tudi v primeru konca vojne v Ukrajini in vrnitve otrok beguncev z rakom v domovino obstaja negotovost, ali bo Ukrajina zmožna zadostiti njihovim zdravstvenim potrebam, saj so dobavne linije prekinjene.

1. Kako Komisija podpira države članice pri zbiranju podatkov, spremljanju bolnikov in nadaljnjem zdravljenju raka pri ukrajinskem begunskem prebivalstvu? Ali bo Komisija razmislila o pripravi potrebnih smernic in protokolov?

2. Ali bo Komisija razmislila o pripravi smernic in protokolov za otroške onkološke bolnike, ki se zdravijo za rakom v državi članici, v primeru, da se vojna v Ukrajini konča in se bodo vrnili v Ukrajino, saj potrebujejo zdravljenje po določenih protokolih in zaporedje zdravil v določenih časovnih presledkih?

3. Kako Komisija podpira države članice pri selitvi ukrajinskih pacientov iz vzhodnoevropskih držav v druge države članice, da bi razbremenila zdravstvene sisteme vzhodnoevropskih držav?

Pisni odgovor komisarke Stele Kiriakides v imenu Evropske komisije

4.8.2022

Direktiva o začasni zaščiti[1] zagotavlja dostop do zdravstvenega varstva. Ta postopek vključuje triažo (ocene zdravstvenega stanja), v okviru katere se opredelijo pacienti z rakom in napotijo na specializirano oskrbo, s čimer se zagotovi neprekinjeno zdravljenje.

Uvedena je bila shema za premeščanje hudo bolnih pacientov iz Ukrajine. Komisija si v sodelovanju z ukrajinskim ministrstvom za zdravje prizadeva za evakuacijo hudo bolnih pacientov, vključno z otroki z rakom. Poljska je vzpostavila vozlišče za otroke z rakom in s tem podprla premeščanje v države EU.

Evropske referenčne mreže podpirajo ukrajinske begunce z redkimi boleznimi. Ustanovile so vozlišče za paciente z redkimi boleznimi iz Ukrajine za triažo pacientov in usklajevanje med 24 evropskimi referenčnimi mrežami (štiri so namenjene redkim vrstam raka, ena pa raku pri otrocih). Komisija podpira pilotno vozlišče in je članica usmerjevalnega odbora.

Komisija je v okviru platforme zdravstvene politike ustanovila mrežo nevladnih organizacij in organizacij pacientov, vključno za raka, da bi podprla odzivanje na potrebe na področju javnega zdravja po ruski vojaški agresiji proti Ukrajini.

Nedavno sporočilo Komisije o Ukrajini vključuje poglavje o zaščiti otrok. Komisija je pripravljena tesno sodelovati z Ukrajino, da bi beguncem iz Ukrajine v EU zagotovila zdravstveno varstvo, ki ga potrebujejo[2].

[1] https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/migration-and-asylum/common-european-asylum-system/temporary-protection_en

[2] https://ec.europa.eu/home-affairs/news/ensuring-temporary-protection-rights-people-fleeing-war-ukraine-2022-03-25_en

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja