Pisno vprašanje Evropski komisiji

Komisija v predlogu priporočila Sveta o okrepljenem sodelovanju v boju proti boleznim, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem (COM(2018)0244), navaja, da namerava najkasneje do leta 2021 preučiti možnost uvedbe skupne evropske knjižice o cepljenju za državljane Unije. V njej bi upoštevali nacionalne razporede cepljenja, združljivost z elektronskimi informacijskimi sistemi za imunizacijo ter priznanje za čezmejno uporabo, da se prepreči podvajanje.

Zaradi skorajšnje uvedbe cepiv proti covidu-19 je postalo sprejetje skupne kartice cepljenja še nujnejše. Prav je, da bi lahko državljani Unije, ki so bili cepljeni, to na preprost in učinkovit način dokazali organom, ne da bi bili ogroženi njihovi osebni podatki in zasebnost. S knjižico o cepljenju bi lažje potovali med pandemijo, podkrepila bi razloge za cepljenje in olajšala spremljanje imunizacije, tako da bi nazadnje z aktivno pridobljeno imunostjo odpravili omejitve, ki veljajo zaradi pandemije. S skupno knjižico o cepljenju proti covidu-19 bi lažje dolgoročno obvladali pandemijo, hkrati pa bi bila osnova za prihodnjo splošno evropsko knjižico za vsa cepiva.

Ali namerava Komisija glede na izredne razmere zaradi pandemije covida-19 leta 2021 predstaviti predlog za skupno knjižico o cepljenju in kako bo v tem predlogu poskrbela za varstvo osebnih podatkov, zasebnost in varstvo temeljnih pravic?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja