Španski časopis in spletni portal El Confidencial, specializiran za ekonomske, finančne in politične novice, je objavil intervju z evropsko poslanko Ireno Jovevo. V nadaljevanju objavljamo prevod:

Irena Joveva je bila osem let novinarka, zato zelo dobro pozna in razume kampanjo proti svobodi tiska, ki jo v njeni domovini vodi vlada Janeza Janše. “Ne moremo si privoščiti, da bi imeli tri iliberalne države v Evropski uniji,” pravi v pogovoru za El Confidencial v okviru projekta “Dekodiranje Evropskega parlamenta”. Mlada evropska poslanka skupine Renew Europe v intervjuju govori o vladavini prava v Evropski uniji in v Sloveniji, državi, ki sledi iliberalnemu trendu Madžarske in Poljske. Kljub vsemu pa Joveva zaupa v dobro vodenje slovenskega predsedstva Svetu EU, ki se bo pričelo 1. julija letos.

Slovenija je bila v zadnjih mesecih pod lupo zaradi vprašanj  glede vladavine prava. Kako bi povzeli položaj temeljnih pravic in svoboščin v državi?

Ne bi rekla, da je Slovenija v tem trenutku že kot Madžarska ali Poljska. Ni vse tako črno, kot se sliši, je pa temnejše, kot bi moralo biti. Zato je pomembno govoriti o Sloveniji. Položaj temeljnih pravic se poslabšuje in če tega ne ustavimo, je Slovenija lahko v enem letu nova Madžarska ali Poljska. Tu ne gre za izključno nacionalno politiko, v kateri se soočata koalicija in opozicija. Splošno stanje v državi je zelo slabo – številne organizacije civilne družbe so po prihodu Janeza Janše na oblast v resnih težavah. V Bruslju so zdaj nekoliko bolj pozorni na dogajanje, saj bo Slovenija julija prevzela predsedovanje Svetu EU. Če povzamem, slovenska vlada se zgleduje po Madžarski in Poljski. Za odpravo svobodnega in kritičnega mišljenja uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva. Ne samo proti novinarjem, tudi proti nevladnim organizacijam, univerzam in vsem ostalim, ki se z njimi ne strinjajo. Vlada jih žali, diskreditira in uporablja mehanizme, kot sta prenehanje financiranja ali pa zakonodajni ukrepi proti njim.

Omenili ste predsedovanje Svetu EU, ki ga bo Slovenija prevzela 1. julija. Ali to vidite kot priložnost za izboljšanje stanja v državi ali pa kot slabe čase za EU?

Menim, da bo na koncu vse v redu. Upam pa, da v teh mesecih do predsedovanja evropske institucije ne bodo pasivne, češ da ne morejo storiti ničesar. To ni res. Mislim, da so se naučili iz preteklih napak, ki so jih storili pri Madžarski in Poljski. Verjamem pa, da samo predsedovanje ne bo izvedeno slabo.

Evropski parlament je imel razpravo o poskusih vlad Poljske, Madžarske in Slovenije, da utišajo medije. Ali menite, da je svoboda tiska v teh državah ogrožena?

Da. Slovenija sicer še ni Madžarska ali Poljska, a če ne bomo ničesar storili, je na poti tja. Preden sem vstopila v politiko, sem bila osem let novinarka. Zato vem, kako stvari delujejo tudi na drugi strani. Stanje se brez dvoma poslabšuje. Ne morem sicer trditi, da se pritiski ali napadi niso nikoli zgodili tudi v preteklosti, a dejstvo je, da se z novo vlado razmere postopoma slabšajo. Janša je poskušal suspendirati Slovensko tiskovno agencijo in javno televizijo, ker je zgradil svoj lasten medijski sistem. Težave ima tudi s kulturo, saj poskušajo ustvariti nekakšen vzporeden družbeni trend. Z ljudmi manipulira s pomočjo zgodovinskih travm in trenutne pandemije. Cilj je zelo jasen: želi si podrediti celotno družbo in imeti moč za vedno. Janez Janša želi imeti in ohraniti moč, za to gre. Namerno deli in polarizira družbo, da bi dosegel svoje politične cilje. In njegov politični cilj je avtokracija.

Pravzaprav smo v zadnjih nekaj tednih videli, da premier neposredno napada novinarje tukaj v Bruslju, kjer je znan kot “evropski Trump”. Se vam zdi ta nalepka pravična?

Nisem tista, ki bi lahko presojala, ali je to pošteno ali ne. A realnost je taka, da Janša idealizira Trumpa in Orbana. Veliko uporablja družabna omrežja, na Twitterju napada vsakogar, torej uporablja enake metode, kot jih je uporabljal Trump. Stvari uhajajo čez rob, ker tu ne govorimo več zgolj o retoriki.

Tudi sami ste bili tarča napadov zaradi svojega makedonska porekla. Kaj se je dogajalo?

To je za Janšo, njegove volivce in zagovornike povsem normalno obnašanje. Na žalost nisem edina in seveda tudi ne bom zadnja, ki je tarča tovrstnih napadov. Žalostno je, ker mi še nihče izmed njih ni povedal, kaj točno sem naredila narobe ali kaj bi morala po njihovem mnenju narediti bolje. Moti jih le, od kod prihajajo moji starši, čeprav sem sama, mimogrede, rojena v Sloveniji. Sploh se ne ukvarjajo s tem, kaj govorim, in to me najbolj žalosti. Politika je privedla do zelo žaljivega trenda. Še posebej sovražni govor postaja normalen, najbolj na Twitterju.

Ali menite, da Evropska komisija naredi dovolj za zamejitev teh trendov in za obrambo vladavine prava?

Mislim, da bi morala Komisija narediti več, ker ima za to na voljo dovolj orodij. Upam, da bodo storili korake v pravo smer, ker si ne moremo privoščiti, da bi v EU imeli tri iliberalne države, ki ne verjamejo v svobodo tiska. Upam, da bo Evropska komisija naredila več in jim pri tem tudi zaupam.

Katere ukrepe ali orodja bi po vašem mnenju lahko uporabil Bruselj?

Za začetek moramo nehati ves čas govoriti, kako slabi smo, in raje ukrepati. Komisija ima letna poročila držav o vladavini prava in tudi mehanizem, ki pogojuje evropska sredstva glede na spoštovanje teh temeljnih vrednot. Gre za zelo pomemben instrument, zato ga moramo začeti uporabljati za kaznovanje tistih, ki načenjajo naše vrednote.

Ali zaupate v mehanizem vladavine prava? Videli smo že, da so se nekateri, kot je na primer člen 7, izkazali za neučinkovite …

Nikoli se ne ve, vendar ostajam optimistična ravno zato, ker je mehanizem vladavine prava nujen prav zaradi očitne neučinkovitosti drugih mehanizmov. Evropska unija je bila ustanovljena ravno na podlagi temeljnih vrednot in to se jasno odraža tudi v pogodbah. Tu ne gre za nikakršne ideologije, ampak za vrednote, o katerih se ni mogoče pogajati. Vladi Poljske ali Madžarske nenehno izgubljata sodne bitke pred Sodiščem EU. Menim, da lahko s temi orodji zagotovimo, da denar evropskih davkoplačevalcev ne bo šel vnemar.

Omenili ste Janševo občudovanje Viktorja Orbana. Mislite, da bo šel po Orbanovih stopinjah in bo na koncu njegova stranka SDS zapustila Evropsko ljudsko stranko?

Mislim, da si tega ne bo upal, ker bi imela njegova stranka potem manj moči, kot jo ima zdaj kot članica EPP. Moja kolegica iz Janševe stranke je pred kamero že povedala, da bo še naprej sodelovala s stranko Fidesz, ne glede na to, kateri politični skupini pripada. Orban in Janša zdaj nimata več toliko politične moči, ne v Parlamentu, ampak v Svetu, kar je še pomembneje. Ne bosta del politike „mainstreama“. Janševa stranka je enostavno premajhna (na evropski ravni), da bi lahko kaj storila, še posebej zdaj, ko Fidesza ni več v EPP. Zato mislim, da skupine ne bodo zapustili, bodo pa še naprej sodelovali z Orbanovo stranko.

In še zadnje vprašanje. Ali te iliberalne demokracije ogrožajo prihodnost EU?

Da. Ne potrebujemo treh iliberalnih demokracij, čeprav so vseeno manjšina. Zdaj je najbolj pomembno to, da se širjenje takšnih iliberalnih demokracij ustavi.

 

Novinarka: Maria Zornoza
Objavljeno: El Confidencial, 23. marca 2021
Članek je dostopen TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja