Poslanci Evropskega parlamenta so v četrtek, 22. oktobra 2020, razpravljali o hudih varnostnih grožnjah, ki so nastale zaradi prodaje potnih listov in vizumov Evropske unije državljanom tretjih držav. Ponudba državljanstva v zameno za gotovino spodkopava temelje demokracije ter izpostavlja našo družbo korupciji. Na problem sistema t.i. “zlatih vizumov” so kot prvi opozorili raziskovalni novinarji. Medijska delovna skupina Evropskega parlamenta, katere članica je tudi evropska poslanka Irena Joveva, je zato pripravila izjavo, s katero želijo opozoriti na pomen preiskovalnega novinarstva.

Medijska delovna skupina Evropskega parlamenta: Škandali o „zlatih vizumih“ kažejo na pomen preiskovalnega novinarstva

Danes je Evropski parlament razpravljal o resnih varnostnih grožnjah, ki jih povzroča prodaja potnih listov in vizumov Evropske unije državljanom tretjih držav. V zadnjih nekaj letih so številne države članice ponudile tako imenovane “zlate vizume”, kjer so bogati državljani lahko s sodelovanjem v nekaterih naložbenih shemah kupili dolgoročne vizume, dovoljenja za prebivanje ali celo državljanstvo držav članic EU. Te dvomljive sheme v različnih oblikah so delovale v državah, kot so Bolgarija, Ciper, Madžarska, Malta in Portugalska.

Po večletnih zamudah je Evropska komisija zdaj pripravljena ukrepati proti tem sistemom v primeru Cipra in Malte. Ponudba državljanstva v zameno za gotovino spodkopava temelje naše demokracije, hkrati pa takšne prakse v eni državi članici vplivajo na vseh 27 članic EU.

Resnična mednarodna prizadevanja za ustavitev režimov državljanstva za denar so postala mogoča zaradi prizadevanj velikega števila predanih in pogumnih preiskovalnih novinarjev iz številnih držav. Resnično smo hvaležni za njihovo delo. Razkrili so, kako ljudje, ki jim je bilo dovoljeno ostati znotraj EU, ogrožajo varnost. Številni upravičenci do teh shem so si bogastvo ustvarili s pranjem denarja in korupcijo ali pa so ključni člani zatiralnih diktatur. Razkrito je bilo, kako so bili vzpostavljeni koruptivni sistemi, ki so omogočali gladke postopke pridobivanja državljanstva za tiste, ki so bili “pripravljeni doplačati”, vključno z zanemarjanjem potrebnih varnostnih pregledov.

Člani medijske delovne skupine opozarjamo Evropsko komisijo, naj zagotovi, da bo sledila vsem razkritjem novinarjev o tej zadevi. Umorjena malteška novinarka Daphne Caruana Galizia je bila med tistimi, ki so delali na razkrivanju korupcije v strukturi zlatih vizumov. Naša dolžnost je spoštovati njen spomin in podpirati novinarje, ki so lahko razkrili dejstva o tej nevarnosti za našo demokracijo. Demokracija potrebuje zaščito in demokracija potrebuje neodvisno preiskovalno novinarstvo.

V imenu medijske delovne skupine

David Casa, sopredsednik delovne skupine
Ramona Strugariu, sopredsednica delovne skupine
Magdalena Adamowicz
Irena Joveva
Živi Kuhnke
Dace Melbarde
Viola von Cramon-Taubadel

Pismo v angleškem jeziku: Media Working Group on Golden visas

Foto: Evropski parlament

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja