Pisno vprašanje Evropski komisiji

17.12.2019

Evropska unija je s šesto direktivo o DDV sprejela enotno podlago za oceno blaga in storitev. Na podlagi te direktive lahko države članice znižajo stopnje DDV za blago, proizvode ali storitve s socialnim ali kulturnim namenom, vendar morajo te stopnje znašati najmanj 5 %. Izjeme so dovoljene v nekaterih državah članicah, ki so 1. januarja 1991 že imele ničelno ali izredno nizko stopnjo (manj kot 5 %). Ničelno stopnjo za različno blago, tudi za dobavo tiskanih knjig, knjižic, časopisov, periodičnih publikacij, brošur, katalogov in podobnih proizvodov, že imajo Belgija, Danska, Irska, Finska, Švedska in Združeno kraljestvo. Ničelna stopnja DDV za tiskane knjige se uporablja tudi v drugih državah po svetu, na primer v Mehiki, Ukrajini, Albaniji, Indiji, Južni Koreji, na Tajskem, v Maleziji, večini južnoameriških držav in v nekaterih afriških državah.

Ničelna stopnja davka na dodano vrednost za tiskane in elektronske knjige, knjižice, časopise ipd. bi morala biti v velikem interesu držav članic, ki bi tako podprle pisce in novinarje. Bi bila Komisija pripravljena spremeniti direktivo in vanjo vključiti izjemo, na podlagi katere bi lahko države članice sprejele ničelno stopnjo davka na dodano vrednost, če bi tako želele?

Odgovor Paola Gentilonija v imenu Evropske komisije

17.3.2020

Svet je leta 2018 sprejel predlog Komisije[1], ki državam članicam omogoča, da stopnje DDV, ki jih uporabljajo za elektronske/spletne publikacije, uskladijo z nižjimi, zelo nizkimi ali ničelnimi stopnjami DDV, ki se v posamezni državi že uporabljajo za tiskane publikacije (zlasti knjige, časopise in periodične publikacije). Vendar lahko zgolj države članice, ki za tiskane publikacije že uporabljajo preteklo[2] zelo nizko stopnjo (manj kot 5 %) ali ničelno stopnjo, takšno stopnjo uporabljajo za enakovredne publikacije v elektronski obliki.

Ta nova pravila so rezultat kompromisa, sklenjenega med pogajanji držav članic, ki je omejil prvotni predlog Komisije[3], s katerim bi se vsem državam članicam omogočilo, da uporabljajo zelo nizke stopnje in ničelne stopnje DDV za elektronske publikacije.

Nova pravila se bodo začasno uporabljala do sprejetja splošne reforme pravil, ki urejajo stopnje DDV, predlagane s strani Komisije[4]. Zakonodajni predlog bi vsem državam članicam omogočil, da uporabljajo ničelne stopnje za tiskane in elektronske publikacije. Za uzakonitev te reforme je potrebna soglasna odločitev držav članic EU.

[1] Direktiva Sveta (EU) 2018/1713 z dne 6. novembra 2018 o spremembi Direktive 2006/112/ES glede stopenj davka na dodano vrednost, ki se uporabljajo za knjige, časopise in periodične publikacije (UL L 286, 14.11.2018, str. 20).

[2] Te stopnje so del začasnih odstopanj, ki so bila nekaterim državam članicam odobrena na podlagi veljavnosti tovrstnih stopenj pred 1. januarjem 1991, in so še naprej omejene na dobave, za katere so se uporabljale takrat.

[3] Predlog direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES glede stopenj davka na dodano vrednost, ki se uporabljajo za knjige, časopise in periodične publikacije (COM(2016)0758 final).

[4] Predlog direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES glede stopenj davka na dodano vrednost (COM(2018)0020).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja