Pisno vprašanje Evropski komisiji

6.4.2020

Evropska solidarnostna enota daje priložnost mladim, da sodelujejo v solidarnostnih dejavnostih po Evropi in svetu. Ker je večina dejavnosti v tujini, je pandemija COVID-19 povzročila odpoved ali začasno ustavitev številnih projektov, zaradi česar je veliko mladih v težkem položaju.

Kako Komisija ocenjuje vpliv pandemije na Evropsko solidarnostno enoto in kakšne ukrepe je treba sprejeti v prihodnosti, da bi izboljšali odpornost in prilagodljivost programov?

Odgovor komisarke Marije Gabriel v imenu Evropske komisije

10.6.2020

Kot je navedeno v odgovoru na pisno vprašanje P-1819/20, sta za Komisijo na prvem mestu varnost in zaščita prostovoljcev, napotenih v okviru Evropske solidarnostne enote. Kljub temu si Komisija prizadeva, da bi med krizo zaradi COVID-19 olajšala uporabo te pobude, kadar je to mogoče. Prostovoljci bi na primer lahko sodelovali v aktivnostih za pomoč ljudem pri spopadanju z osamljenostjo z organiziranjem t. i. telefonskih verig ali v aktivnostih, ki ljudem pomagajo pri nakupovanju hrane ali zdravil, če so te aktivnosti združljive z nacionalnimi ukrepi med pandemijo.

Da bi Komisija ocenila učinek pandemije COVID-19 na program Evropska solidarnostna enota, je v stalnem stiku s ključnimi sogovorniki pri njegovem izvajanju, zlasti z nacionalnimi agencijami, pristojnimi za ta program, in odborom programa. Istočasno tudi zbira informacije (med drugim z anketami) od nacionalnih agencij, udeležencev in upravičencev o tem, kako je pandemija vplivala na redno izvajanje ukrepov Evropske solidarnostne enote.

Po zaslugi natančnega spremljanja razmer na terenu se je Komisija lahko učinkovito in pravočasno odzvala na neposredne učinke krize, tako da je tekočim projektom omogočila največjo možno prožnost in ohranila podporo v obliki nepovratnih sredstev v mejah veljavnega pravnega okvira.

Poleg tega Komisija skupaj z nacionalnimi organi in nacionalnimi agencijami držav programa zbira spoznanja, pridobljena v trenutnih razmerah. To med drugim vključuje preučevanje možnosti, kako najbolje podpreti organizacije in napotene mlade za njihovo polno mobilizacijo v podporo skupnostim, ki bi potrebovale pomoč med okrevanjem po krizi zaradi COVID-19.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja