Novo sestavo Evropske komisije sem podprla. Proces je bil (pre)dolg in želim si, da bi novoizvoljeni kolegij s svojim delom pričel čimprej. Zavedam se, da z novo komisijo kot celoto nihče ni povsem zadovoljen, a se hkrati zavedam tudi, da so komisarji odraz aktualnih vlad držav članic, ki so jih na to mesto v sklopu svojih pristojnosti predlagali.

Pred nami je težko in negotovo obdobje, saj takšna sestava Evropske komisije pomeni ogromno usklajevanja znotraj nje, Sveta, Parlamenta in nenazadnje vseh treh institucij med sabo. Nova komisija se bo soočala tudi s težko nalogo izpolnjevanja visoko zadanih ciljev, kot so denimo Evropski zeleni sveženj, Evropa v dobi digitalizacije, Močnejša Evropa v svetu…, ki jih je že izpostavila predsednica Ursula von der Leyen. Visoko zadani cilji pomenijo tudi visoka pričakovanja.

Pričakujem, da bodo komisarji s svojim delom začeli nemudoma, da bodo konkretne predloge za izpolnjevanje zadanih ciljev Parlamentu predstavili kmalu, s tem pa velike obljube predsednice spremenili v dejanja. Ob tem pričakujem tudi, da bodo delali drugače oziroma ne izključno politično.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja